Jokin aika sitten Indiedays etsi Inspiration-bloggareita kirjoittamaan ruoka-aiheista. Osallistun nyt Illallinen, jolla hurmaat hänet-postauksella. Muina aiheina olivat Herkkuhetki illanistujaisiin ystävien kanssa (tähän kävisi vaikka makkarajuttuni, makkaranteko kun on mukava ohjelmanumero, jossa vieraat saavat ensin itse valmistaa ainakin osan illallisesta) sekä Mitä maukasta pöytään, kun perinteiset jouluherkut eivät maistu. Minä en jouluruoista tänä vuonna kirjoittanutkaan, mutta kattauskuvia postasin pariltakin jouluillalliselta.
Hurmausaterian ei aina tarvitse olla monimutkainen usean ruokalajin illallinen, arkisemmallakin ruoalla voit ihastuttaa Hänet! Ihan ensimmäinen Hänelle tajoamasi ateria voisi olla juuri tällainen rennompi ateria, monen ruokalajin ateria saattaa saada ensimmäisellä kerralla niin kokin kuin ruokailijan hermoilemaan.
Oma mieheni, täällä blogin puolella hänet tunnetaan Siippana, totesi hurmautuvansa päivittäin ruoistani. Hän itse ehdotti postauksen aiheeksi tätä ruokaisaa salaattia, jota olin valmistanut äskettäin. Olen aikaisemminkin tehnyt bataattisalaatteja jonkin keittokirjani oheen mukaan, mutta tämän salaatin ainekset päätin vasta ruokakaupassa.
Saamieni ohjeiden mukaan ainesten tuli olla helposti saatavilla. Vielä joitain vuosia sitten bataattia ja etenkään granaattiomenaa ei saanut kuin erittäin hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta kriteerinä voin käyttää anoppilan "lähi"kauppaa maalaiskylässä, josta molempia löytyi. Bataattia on saatavilla ympäri vuoden, granaattiomenaa helpoiten syksyllä ja talvella.
Lautasiksi valitsin New Yorkin Fishs Eddy-liikkeestä jokin vuosi sitten ostamamme vanhat ravintolalautaset. Nitä ostettiin kuusi, samoin pikkulautasia, lisäksi ostimme Cape Codista vanhan puisen houkutuslinnun. Siippa sai tietenkin kantaa todella painavat lautaset, minun käsimatkatavaraastani pilkotti puisen sorsan pää. Nämä lautaset ovat aika isot, mutta sopivat ruokaisille salaateille.
Lautasiksi valitsin New Yorkin Fishs Eddy-liikkeestä jokin vuosi sitten ostamamme vanhat ravintolalautaset. Nitä ostettiin kuusi, samoin pikkulautasia, lisäksi ostimme Cape Codista vanhan puisen houkutuslinnun. Siippa sai tietenkin kantaa todella painavat lautaset, minun käsimatkatavaraastani pilkotti puisen sorsan pää. Nämä lautaset ovat aika isot, mutta sopivat ruokaisille salaateille.
Ruokaisa bataattisalaatti
2 broilerinfilettä
1 rkl oliivöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl dijonsinappia
suolaa
pippuria
1 bataatti
oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
suolaa
pippuria
1 punasipuli
1 jääsalaattiruukku
1 pieni granaattiomena
1 avocado
10 kirsikkatomaattia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl haarukalla murskattuja granaattiomenansiemeniä
1 tl dijonsinappia
1 tl punaviinietikkaa
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl raastettua parmesanjuustoa
1 dl raastettua parmesanjuustoa
Marinoi broilerin rintafileet jo edellisenä iltana tai samana aamuna öljy-sinappi-sitruunamehuseoksessa. Tämä vie vai muutaman minuutin, joten älä heti hylkää reseptiä marinoinnin takia. Säilytä marinoidut fileet jääkaapissa. Dijonsinappi on sokeritonta ja melko voimakkaan makuista, joten se sopii makeita sinappeja paremmin ruoanlaittoon. Minulle se onkin se "ainoa oikea" sinappi, makeista sinapeista en pahemmin välitä.
Paista fileet uunivuoassa, 200 C. Lisää kuutioitu, oliiviöljyssä pyöräytetty, suolalla , pippurilla ja valkosipulilla maustettu bataatti tasaiseksi kerrokseksi vuokaan tai uunipellille n. 10 min broilerin jälkeen. Paista vielä n. 20-25 min, kunnes leikatessa tai haarukalla kokeiltaessa broilerin neste on kirkasta ja bataatti on pehmeää, mutta bataattikuutiot pysyvät hyvin muodossaan.
Broilerin ja bataatin kypsyessä revi salaatti, viipaloi punasipuli, lohko tomaatit, kuutioi avocado ja irrota siemenet granaattiomenasta.
Olen jopa ostanut avocadon kuutioimistyökalun new yorkilaisesta keittiövälineliikkeestä, mutta mielestäni helpoin keino kuutioida avocado on puolittaa se, irrottaa kivi ja tehdä veitsen kärjellä kuoreen saakka ulottuva ristikko hedelmälihaan. Kun kuoren painaa sisäänpäin, lohkot on helppo irrottaa siitä. Granaattiomena kannattaa leikata neljään lohkoon ja painaa kuori sisään, jolloin siemenet on helppo irrottaa. Tämä kannattaa tehdä tiskialtaassa, koska granaatiomenasta roiskuu helposti punaista mehua.
Sekoita salaattikastike oliiviöljystä, murskatuista granaattiomenan siemenistä, sinapista, punaviinietikasta ja hunajasta.
Aseta salaattiainekset lautaselle, pirskottele kastike päälle ja nosta broileri ja bataatti hieman jäähtyneenä salaatin päälle.
Kun broileri ja bataatti jäähtyvät, valmista parmesanpyörylät uunissa; leivinpaperille vuoratulle uunpellille kootaan muotilla (piparkakkumuotti, annoksien kokoomiseen tarkoitettu muotti tai ananastölkki, jonka kansi ja pohja on poistettu) pyörylät raastetusta parmesaanista. Parmesanpyörylöitä paistetaan 200 C uunissa kunnes juusto on sulanut pitsimäiseksi ja saanut hieman väriä. Nosta muutamaksi minuutiksi jäähtymään ja asettele sitten salaatin koristeeksi.
Tämäkin resepti on monen lempiruokani tapaan helposti muunneltavissa maun ja kotoa löytyvien ruokatarpeiden mukaan. Bataatissa on mukavan runsaan suutuntuman antava koostumus, joten mitään lihaakaan tähän ei välttämättä tarvita.
Some time ago, Indiedays looked for Inspiration bloggers to write on food related topics. I appied to write about "a dish that will charm him".A charming meal doesn't have to be a complex multi-course dinner, with and every day food you can delight and impress him!My husband told me I charm him daily with my food. He himself proposed me to write a post about this tasty salad, which I had prepared recently.
According to the instructions I was given the ingredients had to be easily found in grocery stores. Some years ago pomegranates and sweet potatoes could not be found in many grocery stores, but I recently bought both at the local not-so-fancy country side store near my inlaws, so they officially fit in the criteria.
Sweet potato salad
2 chicken breasts without skin1 tablespoon olive oil1 tablespoon lemon juice1 tablespoon Dijon mustardsaltpepper
1 sweet potatoolive oilgarlic clovesaltpepper1 red onion1 iceberg salad1 small pomegranate1 avocado10 cherry tomatoes1 tablespoon olive oil1 tablespoon crushed pomegranate seeds1 teaspoon Dijon mustard1 teaspoon red wine vinegar1 tsp runny honey
According to the instructions I was given the ingredients had to be easily found in grocery stores. Some years ago pomegranates and sweet potatoes could not be found in many grocery stores, but I recently bought both at the local not-so-fancy country side store near my inlaws, so they officially fit in the criteria.
Sweet potato salad
2 chicken breasts without skin1 tablespoon olive oil1 tablespoon lemon juice1 tablespoon Dijon mustardsaltpepper
1 sweet potatoolive oilgarlic clovesaltpepper1 red onion1 iceberg salad1 small pomegranate1 avocado10 cherry tomatoes1 tablespoon olive oil1 tablespoon crushed pomegranate seeds1 teaspoon Dijon mustard1 teaspoon red wine vinegar1 tsp runny honey
1 dl grated Parmesan cheese
Marinate the chicken with the evening before or in the morning in oil-mustard-lemon juice mix. Keep the marinated fillets in the refrigerator. Dijon mustard is sugar-free and quite hot, so it is better for cooking than sweeter mustards. For me, it is the "real" mustard, I am not very fond of sweeter mustards.Fry the fillets casserole, 200 C. Add the cubed sweet potatoes, roll them first in olive oil, salt, pepper and garlic. Place the sweet potatoes in an even layer on a baking tray or dish for about 10 minutes after the chicken. Bake for approximately 20-25 minutes, until the fluid is clear when you pick the meat with a fork and sweet potato cubes are soft.While the chicken and sweet potato cubes are in the oven, tear lettuce, slice red onion, wedge tomatoes, dice the avocado and remove the seeds of pomegranates.I even bought a avocado cubing tool in a New York kitchen utensil store, but the easiest way is to dice the avocado is to remove the stone and make a grid with knife in the avocado flesh. When the shell is pressed inwards, the cubes can be easily be removed. Pomegranate should be cut into four wedges, press the shell inwards, leaving the seeds easy to remove. This should be done inthe kitchen sink, because pomegranate juice spills easily.Mix the salad dressing of olive oil, crushed pomegranate seeds, mustard, red wine vinegar and honey.Place the salad ingredients on a plate, drizzle the dressing on top and lift the chicken and sweet potato on top of ht esalad when they have cooled down for a while (they can be served at rom temperture).
When the chicken and sweet potatoes cool down, prepare parmesand disks in oven, assemble grated parmesan on baking sheet lined baking tray with a mold. Bake the parmesan disks at 200 C in an oven until the cheese has melted and has slightly browned. Let cool for few minutes and then garnish the salad with disks.This recipe, as many of my favorite foods can easily be adapted to the taste and contents of the cupboard.
0 comments:
Post a Comment