Wednesday, August 15, 2012

Basilikapuskat ovat nyt suurimmillaan, ostan loppukesäsästa aina monta basilikaruukkua, teen ison satsin kotitekoista pestoa ja pakastan sen annospaloissa jääpalamuoteissa. Niitä on sitten syksymmällä helppo sulattaa salaattikastikkeiden ja pataruokien mausteeksi, pastan kastikkeeksi, risottoon... Usein käytän pinjansiementen sijaan edullisempia kurpitsansiemeniä, mutta nyt olin ostanut ison pussin pinjansiemeniä Istanbulista, joista riitti pestoonkin.

Basil is old now sold in huge bushes compared to few tiny branches in the middle of the winter for the same price.

This time of year I usually buy a big lot of basil, make pesto myself and freeze it in ice cube trays.  Individual portions are easy to defreeze and use for salad dressing, stews, pasta, risotto... I often use pumpkin seeds instead of expensive pine kernels, but now I had bought a big bag of pine nuts in Istanbul and used a part of them in the pesto.

0 comments:

Post a Comment